вторник, 2 октября 2012 г.

Компонент MEMO

Компонент Delphi Memo це простий текстовий редактор. Delphi Memo дозволяє вводити багаторядковий текст з клавіатури, завантажувати його з файлу, редагувати і зберігати в файл текстового формату. При вивченні роботи з Delphi Edit раджу відвідати сторіночку робота з рядками Delphi, так як там описуються функції Delphi для роботи з даними, представленими в текстовій формі, з якими і оперує компонент Memo.

    Простота текстового редактора компонента Delphi Memo полягає в тому, що текстовий редактор Delphi Memo не володіє можливостями форматування содержещегося в ньому тексту. Це означає, що всі атрибути вибраного шрифту будуть ставитися до всього тексту.

    Текст в компоненті Memo Delphi розміщується порядково. Тому є доступ до кожного рядка тексту окремо. Рядка в редакторі Delphi Memo є об'єктами Lines [я] типу String, де я - номер рядка, відлічуваний від нуля. Об'єкт Lines [я] доступний і для читання, і для запису. Відповідно, текст в компоненті Memo можна редагувати не тільки з клавіатури, але і програмно:



 var S: String;
begin
 Memo1.Lines[3]:='Четвёртая строка по счёту';
 S:=Memo1.Lines[3];
end;


 Природно, для успішного присвоєння тексту певної рядку необхідно, щоб цей рядок фізично існувала! Тобто, даним способом можна тільки редагувати текст. Новий рядок створити таким способом неможливо. Для створення нових рядків служать методи


  • Add()
  • Insert()
 Метод Add () додає новий рядок в кінець, а метод Insert () впроваджує новий рядок перед зазначеної, для чого метод Insert () має відповідний параметр:

 begin
 Memo1.Lines.Add('Это будет последняя строка');
 Memo1.Lines.Insert(2, 'Эта строка будет третьей');  //Так как отсчёт идёт от нуля!
end;


 Delphi Memo має також метод для видалення рядки:

 Memo1.Lines.Delete(i); // Видалення рядка з індексом

 Компонент Delphi Memo дозволяє отримати доступ до тексту як цілого. Властивість Текст струнного типу є текстом, що міститься в редакторі, у вигляді одного рядка. Необхідно враховувати, що цей рядок також буде включати в себе і недруковані символи кінця рядка № 13 та символи переносу рядка № 10. До речі, щоб продовжити текст з нового рядка, необхідно використовувати послідовно обидва цих символу:

 Memo1.Text: = 'Попередній текст' + # 13 + # 10 + 'Це вже новий рядок';


Комментариев нет:

Отправить комментарий